Logi, mat och guidning mitt i Mobergs födelsebygd
Moshults Vandrarhem ligger mitt på gränsen mellan Moshult och Moshultamåla. Detta är hjärtat i Vilhelm Mobergs födelsebygd.
Vi erbjuder ett prisvärt boende i lantlig, kulturhistorisk miljö med skog och djur inpå knuten. Här kan du njuta av lugnet, tystnaden, naturen och sova gott mellan nymanglade lakan. Inom promenadavstånd hittar du platsen där Vilhelm föddes, huset han växte upp i, skolan där han gick, stigar han vandrat och vägar han cyklat. Atmosfären och miljön påverkade hans uppväxt och gav senare inspiration till hans berättelser.
Mobergare
Berta Persson från Moshult, även Mottan kallad, jobbade som hembiträde hos
Vilhelm i Stockholm och hon brukade laga en pannbiff av fläskfärs som serverades
med kokt potatis, gräddsås, krösamos (lingonsylt) och gurka. En av Vilhelms favoriträtter. Mottan var moster till Annmargret Berglund som startade Moshults Vandrarhem 1982. På så sätt fördes rätten Mobergare vidare och den serveras än i dag på vandrarhemmet till hungriga gäster.
Soldattorpet och minnesstenen
2 km från vandrarhemmet finns platsen där det gamla soldattorpet stod och som idag
är platsen för minnesstenen. Det var på denna plats han fångade gäddor i Bjurbäcken som på den tiden hade ett rikare flöde än i dag. 1905 bar flyttlasset av till Moshultamåla och ett bekvämare boende.
Gamla Skolan, även kallad Mobergskolan. Skolan är sedan många år flyttad från sin ursprungliga plats i Påvelsmåla och finns nu nästan mitt emot Moshults Vandrarhem. I Påvelsmåla kan man se fundamentet efter skolan. För att komma till Påvelsmåla följer du Utvandrarleden från minnesstenen och in i skogen knappt 1 km.
Torvmossen, Järnvägsstationen och Modala Glasbruk
Dessa platser var en del av den unge Vilhelms liv. Han jobbade på mossen med att knuffa vagnar med torv på räls till stationen för omlastning. På Modala Glasbruk bar han in ved och på stationen hämtade han även böcker som han lånat från biblioteket. Dessa platser är lite utspridda men ligger ca 1,5 km från vandrarhemmet.
Pestkyrkogården
Under ekarna nedanför backen, (precis nedanför vandrarhemmet,) finns ett stort kors som markerar ut begravningsplatsen för flera Moshultsbor som avled i pestens härjningar 1710-1711.
I boken Brudarnas Källa skriver Vilhelm om denna plats där man firade midsommarafton under flera sekler. Intill muren som omgärdar graven finns ett stort stenröse som har oklart ursprung. Kan det vara en helig plats, en offerplats eller något annat från en tid som vi inte minns?
Guidningar
På söndagarna under sommaren kommer Jan-Åke Karlsson, Natur och kulturguide, att ta oss med på en vandring i Vilhelm Mobergs fotspår. Är ni en grupp går det att boka även andra dagar. Du kan läsa mer om detta om du klickar på ”Besöka och göra” här ovan och sedan på ”knapp” till höger där det står ”Guide: Natur och kultur guide” eller kontakta oss för mer information.
- - -
Hemsida www.moshultsvandrarhem.com Länk till annan webbplats.
E-post info@moshultsvandrarhem.com
TFN 076-313 48 39